27. oktober 2013

Flødeboller





Jeg elsker flødeboller - specialt hjemmelavet flødeboller. Eller de dyre man kan købe i summerbird eller magasin. 
Derfor gav jeg mig i kast med at lave nogle selv. Det er første gang og jeg er næsten tilfreds. Jeg fik ikke guffen til at være helt så fast som jeg ville have den - for jeg havde ikke noget termometer til at måle sukkermassens temperatur. Men de smager fremragende - det mest udseendede der irriterer mig - de blev lidt flade i det. Men pyt - jeg må jeg bare prøve en anden gang igen. Opskriften er der i hvertfald. Med inspiration fra Mette Blomsterberg. 



Bundene: 
  • 350 g marcipan
  • 12 g flourmelis 
  • 65 g æggehvider (ca 2 bæger) 
Pisk flourmelis og æggehvider sammen og tilsæt æggemassen langsomt til marcipanen der er skåret/pillet i små stykker. Pisk med en elpisker eller gør det i køkkenmaskinen. 
Når massen er ensartet puttes den i en sprøjtepose eller plastiskpose med dit ønskede hul i diameter, jeg putter bare i plastikpose og klipper et hul på lidt under en cm. Sprøjt dem ud på en bageplade i ønskede str men ca 6-8 mm tykke. Bages ved 180 grader i 15-18 minutter - hold dog øje så de ikke bliver brændt på eller alt for brune. De skal være gyldene og sprøde. 
Det er vigtigt at afkøle kagerne helt før der kommes guf på - så vent evt en time med at gå i gang med guffen. 

Guffen: 
  • 200 g sukker
  • 100 g glukosesirup
  • 2/3 dl vand
  • 120 g æggehvider (ca. 3 bæger)
  • 2 spsk sukker
  • ½ vaniljestang - kornene
Put 200 g sukker, glukosesirup og vand i en gryde og lad det koge op. Det skal koge til det er 117 grader derfor skal du bruge et termometer. 

Pisk æggehvider og de 2 spsk sukker sammen så æggehviderne blive let luftige. 
Når sukkermassen har kogt til 117 grader PRÆCIS tilsættes den i en lind strøm under KONSTANT piskning af æggehviderne. Når hele sukkermassen er tilsat piskes videre ved max hastighed ret længe. Massen skal være helt stiv at toppe kan stå uden at vælte og skålen kan vendes på hovedet uden det falder ud. Dette kan med fordel laves i en køkkenmaskine, da du så har fri til andre gøremål. 

Derefter flækker du vaniljestangen og skiller kornene ad med lidt flourmelis og tilsætter guffen ved forsigtigt at vende det i. 
Nu kan du vælge at lave dem som alm flødeboller eller putte smag i. 

Jeg delte op i to og puttede 2 tsk frysetørret passionsfrugtpulver i det ene og 2 tsk frysetørret blåbærpulver i det andet. og vendte forsigtigt i. 

Put guffen i en sprøjtepose med ca 8 mm hul og sprøjt ud på de kolde bunde i finde toppe. 

Chokoladen: 
Du kan vælge bare at smelte chokolade, som du plejer men hvis du temperere dem bliver de pænere og får et mere sprødt knæk.

  • 500 g chokolade
  • 75 g kakaosmør
Smelt lidt over halvdelen af chokoladen og alt kakaosmørret i et vand bad og hak resten af chokoladen fint. 

Når chokoladen er helt smeltet tilsættes den halvdelen af den smeltede chokolade til det hakkede chokolade og man rører rundt og venter tålmodigt til det smelter - tilsæt efter noget tid (når det virker koldt) resten af den smeltet chokolade (som har stået i det varme vandbad og holdt varmen) således det hele smeltes regelmæssigt. 

Dyb så flødebollerne i chokoladen og pynt med ønskede pynt - frysetørret figen brugte jeg. 
Giv chokoladen et chok i fryseren eller køleskab.

Og wupti (eller det jo egentlig en lang proces :) så har man lækre flødeboller til gæsterne (: 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar